BEZPIECZEŃSTWO I KSZTALTOWANIE JAKOŚCI PRODUKTÓW PRZEMYSŁOWYCH - OPIS PRZEDMIOTU
Bezpieczeństwo i jakość produktu, jakość procesu. Podstawy prawne w zakresie obowišzków nakładanych na producentów
i dystrybutorów względem wytwarzanych i wprowadzanych na rynek produktów (dyrektywy, ustawy i rozporzšdzenia wydane
przez Radę UE, Sejm RP, resortowe ministerstwa itp.). System nadzoru i kontroli jakości oraz bezpieczeństwa wyrobów
wprowadzanych na rynek. Zasady powiadamiania o produktach niebezpiecznych, informatyczne systemy nadzoru rynku działajšce
na obszarze UE (RAPEX) i Polski (HERMES 2). Instytucje i organizacje sprawujšce nadzór nad jakościš i bezpieczeństwem
produktów. Wybór cech jakościowych, w tym parametrów determinujšcych bezpieczeństwo zdrowotne wybranych wyrobów przemysłowych.
Szczegółowe wymagania jakościowe oraz w zakresie bezpieczeństwa wyrobów przemysłowych różnych branż. Szacowanie wartości
cech jakościowych. Analiza ważności cech diagnostycznych. Analiza czynników kształtujšcych jakość i możliwości ilościowego
szacowania poziomu jakości. Kompleksowa analiza jakości wyrobu przemysłowego.
|