Katedra Jakości i Bezpieczeństwa Produktów Przemysłowych 
Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie 

ul. Henryka Sienkiewicza 4, 30-033 Kraków, Polska  
tel.: (12) 293 78 68 | tel./fax: (12) 294 53 57  
internet: http://www.tktp.uek.krakow.pl  
e-mail:  


Towaroznawstwo

TyGRyS

LABORATORIUM
ANALIZY SENSORYCZNEJ TOWARÓW

PROWADZONE ZAJĘCIA

DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWO-DYDAKTYCZNA
  • Rekrutacja zespołu.
  • Badanie przydatności do oceny konkretnego produktu określoną metodą.
  • Prowadzenie treningu w ocenie konkretnego produktu określoną metodą.
  • Metody wykrywania różnic.
  • Metody skalowania.
  • Metody punktowe.
  • Metody profilowania smakowitości i tekstury.
  • Metoda time-intensity (śledzenie zmian intensywności wrażenia w czasie).
  • Metoda estymacji wielkości (magnitude estimation).
  • Badanie preferencji i akceptacji.
  • Badanie wpływu zmian surowca i sposobu wytwarzania na jakość sensoryczną.
  • Kształtowanie pożądanych cech nowych produktów.
  • Modyfikowanie cech sensorycznych dotychczas wytwarzanego produktu.
  • Badanie wpływu opakowania na cechy sensoryczne.

DZIAŁALNOŚĆ NAUKOWO-BADAWCZA
  • Szkolenia z zakresu analizy sensorycznej
  • Sensoryczne badania konsumenckie i laboratoryjne
Kontakt: dr inż. Paweł Turek
©1924-2024 KTP UE Kraków