BEZPIECZEŃSTWO PRODUKTÓW PRZEMYSŁOWYCH - OPIS PRZEDMIOTU
Bezpieczeństwo produktu w świetle regulacji prawnych. Podstawowe pojęcia związane z bezpieczeństwem produktu.
System nadzoru nad bezpieczeństwem wyrobów wprowadzanych na rynek. Obowiązki producentów i dystrybutorów wprowadzających
produkt na rynek. Zasady powiadamiania o produktach niebezpiecznych. Informatyczne systemy nadzoru rynku działające
na rynku UE (RAPEX) i Polski (HERMES 2). Instrukcje i ogranizacje sprawujące nadzór nad bezpieczeństwem produktów.
Metody oceny bezpieczeństwa produktów (analiza ryzyka) stosowane w wybranych krajach członkowskich UE.
Identyfikacja zagrożeń stwarzanych przez produkty podczas ich wytwarzania, używania i utylizacji. Problem chemizacji
produktów przemysłowych. Wpływ substancji chemicznych na zdrowie człowieka. Podstawy badań toksykologicznych.
Parametry determinujące bezpieczeństwo wybranych produktów przemysłowych. Szczegółowe wymagania w zakresie bezpieczeństwa
wyrobów przemysłowych różnych branż. Znakowanie produktów bezpiecznych i niebezpiecznych. Ekoznakowanie i jego rola
w zapewnieniu bezpieczeństwa zdrowotnego produktów nieżywnościowych.
|